חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

טיול שורשים – אתרים יהודיים באיטליה

הנוכחות היהודית באיטליה היא אחת העתיקות באירופה, עם היסטוריה מתועדת של יותר מאלפיים שנה. מימיה הראשונים בתקופה הרומית ועד ימינו, קהילות יהודיות תרמו רבות לתרבות, לסחר ולמדע של המדינה. למרות תקופות קשות של רדיפות, כולל הגטאות במאות ה-16 עד ה-19 והשואה במאה ה-20, הקהילה היהודית האיטלקית הצליחה לשמר את המורשת העשירה שלה.

לצד אטרקציות התיירותיות של איטליה – אגם קומו, אגם גארדה, הרי הדולומיטים, גארדלנד וכו. בכתבה הזאת נציג מקומות הקשורים למורשת היהודית באיטליה. אותם מקומות מפוזרים מהחלק הדרומי של איטליה ועד הדולומיטים. חשוב לשים לב שמה שמוצג כאן – חלק קטן מה"אטרקציות" הקשורות ליהדות איטליה. ויש עוד עשרות אשר לא מוזכרים בכתבה. 

בתי כנסת עתיקים באיטליה

 

בית הכנסת הלבנטיני באנקונה  (Levantine Synagogue of Ancona)

בית הכנסת שוכן במבנה שנבנה במיוחד ב-1876 באזור הגטו לשעבר. המבנה המקורי, שנבנה במאה ה-16 בהנהגת הרב משה בסולה (1480-1560), נהרס על ידי השלטונות האפיפיוריים ב-1860. הריהוט המקורי הותקן במבנה החדש בסידור "דו-מוקדי", עם בימה מוגבהת בצד הכניסה וארון קודש מפואר בסגנון בארוק בקיר הנגדי. 

כתובת: Via Astagno 10, Ancona
לביקורים:
הקהילה היהודית של אנקונה
Via M. Fanti 2 bis

 

 בית הכנסת בקזאלה מונפראטו  (Synagogue of Casale Monferrato)

בית הכנסת ממוקם בבניין ברחוב סלומונה אולפר מאז 1595. למרות השינויים והתוספות הרבות שנעשו בבית התפילה, החזית החיצונית שלו שומרת על האופי ה"אנונימי" האופייני לבתי כנסת בגטו. הפנים, עם תקרה המוארת על ידי שורות גבוהות של חלונות, מעוטרת בציורים צבעוניים ועבודות סטוקו, רובם מצופים זהב. שתי קומות של עזרת נשים נמשכות לאורך שני הצדדים, מוסתרות על ידי סורגים מפוארים מעץ מוזהב.

ארון הקודש בסגנון ניאו-קלאסי קיבל את מראהו המרשים הנוכחי ב-1787. המבנה כולל עמודי עץ מחורצים עם כותרות קורינתיות מוזהבות, ומעל הקורה הראשית מתנשא גמלון גבוה מעוטר בעלי אלון וענפים. בית הכנסת הוכרז כמקום היסטורי לאחר עבודות השיקום שהחלו ב1968. 

כתובת  Vicolo Salomone Olper 44, Casale Monferrato


ביקורים מודרכים בלבד בתיאום מראש. סגור בחודשים ינואר ואוגוסט ובחגים יהודיים. ניתן לבקר בבית הכנסת בנפרד מסיור המוזיאון בתמורה לתרומה כלשהי

.

בית הכנסת באלסנדריה  (Synagogue of Alessandria)

בית הכנסת הוא תוצאה של שיפוץ מבנה קודם הממוקם בלב האזור שהיה בעבר הגטו. כמו בערים רבות אחרות, הקהילה בחרה לחגוג את האמנסיפציה של 1848 בהקמת בית כנסת מונומנטלי כסמל להשתלבות בחברה המקומית. נפתח ב-1871 לאחר ארבע שנות עבודה, האדריכלות של בית הכנסת החדש הייתה בסגנון אקלקטי עם השפעות ניאו-גותיות, במיוחד בחזית המרשימה המאופיינת בחלונות מקושתים וכותרות צריח.

כתובת  Via Milano 7, Alessandria
ביקורים מודרכים בלבד.

מוזיאונים יהודיים באיטליה

 

המוזיאון היהודי ובית הכנסת במרנו (Museo Ebraico e Sinagoga di Merano)

המוזיאון היהודי במרנו שוכן במבנה בית הכנסת המרשים, ומציג אוסף עשיר של אוצרות יהודיים. המוזיאון מחולק למספר גלריות, כאשר האולם המרכזי מציג תשמישי קדושה מפוארים וחפצי פולחן עתיקים ששימשו את הקהילה, כולל פרוכות רקומות, כלי כסף מעוטרים וספרי תורה עתיקים.

כתובת: Via Schiller, 14, 39012 Merano BZ, Italy

שעות פתיחה:
שלישי ורביעי: 15:00-18:00
חמישי ושישי: 9:00-12:00
סגור בשבתות וחגים יהודיים

כניסה חופשית

 

המוזיאון היהודי של בולוניה  (Jewish Museum of Bologna)

המוזיאון היהודי של בולוניה, שנפתח ב-1999, ממוקם ליד הגטו לשעבר באגף האחורי של ארמון פנוליני מהמאה ה-16, ששופץ במיוחד למטרה זו. המוזיאון מחולק לשלושה חלקים: תערוכת הקבע, אולם לתערוכות זמניות, וספרייה ומרכז תיעוד.

התערוכה מציגה סקירה תרבותית והיסטורית של העם היהודי מראשיתו ועד היום, וחוקרת את ההתיישבות היהודית בבולוניה והאזור בתקופות מאוחרות יותר. 

כתובת Via Valdonica 1/5, 40126 Bologna

המוזיאון הלאומי ליהדות איטליה והשואה

 (MEIS – National Museum of Italian Judaism and the Shoah)


המוזיאון בפררה הוא פרויקט שאפתני וחדשני המוקדש להיסטוריה ולתרבות של יהודי איטליה. פררה נחשבת לבירת היהדות באיטליה, שכן יהודים רבים התיישבו בה לאחר גירוש ספרד במאה-16.

המבנה, שבו שוכן המוזיאון, שימש כבית כלא עירוני ב-1906. ב-2007, לאחר שהמבנה הישן ננטש, העירייה העבירה את הבניין לארגון MEIS להקמת המוזיאון. בסוף 2010, הבניין המרכזי שופץ, ונפתחה התערוכה הראשונה.

האוסף הקבוע כולל למעלה מ-200 פריטים נדירים ויקרי ערך:

20 כתבי יד
7 אינקונבולות (ספרים מודפסים מראשית תקופת הדפוס)
18 תעודות מימי הביניים
49 כתובות קבורה מתקופת האימפריה הרומית וימי הביניים
121 פריטי אמנות (מטבעות, מדליונים, קמעות, מנורות וטבעות)

כתובת: Via Piangipane 81, Ferrara
שעות פתיחה:
יום חמישי: 10:00-23:00
שאר הימים: 10:00-18:00
סגור בימי שני

 

המוזיאון היהודי ברומא  (Jewish Museum of Rome)

המוזיאון ממוקם בתוך מתחם בית הכנסת הגדול של רומא. הוא נפתח ב-1960 ועבר שיפוץ מקיף ב-2005. האוסף שלו משתרע על פני 700 מ"ר ומחולק לשבעה אולמות תצוגה:

  • אולם האריגים: אוסף של בדים מפוארים המשמשים בבית הכנסת הרומאי, כולל קטיפה רקומה בחוטי זהב, תחרה צרפתית מהמאה ה-18, ורקמות.
  • אולם החגים היהודיים: מציג חפצי טקס וחג מסורתיים.
  • אולם האבנים היקרות: תצוגת כסף, שיש ופריטים יקרי ערך.
  • אולם השחרור: עדויות וסרטים על תקופת חוקי הגזע והגירוש.
  • אולם העלייה מלוב: מוקדש להיסטוריה של יהודי לוב שהיגרו לרומא ב-1967.
  • אולם חיי הגטו: מציג את חיי היומיום בגטו.
  • גלריית השיש העתיק: אוסף פריטים מהמאות ה-16 עד ה-19.

כתובת  Lungotevere de' Cenci, Roma

 

בתי קברות יהודיים

בית הקברות היהודי העתיק במונטה קרדטו (Old Cemetery on Monte Cardeto)

אזור ירוק ציורי המשקיף על הים, בין הגבעות קרדטו וקפוצ'יני, שימש כאתר קבורה מאז העת העתיקה. בשנת 1428 קיבלו סבטוצ'יו די ונטורלו ומשה די בנימין זיכיון להקמת בית קברות, שנשאר בשימוש למעלה מארבע מאות שנה. 

כתובת  Via del Cardeto 64, Ancona

 

בית הקברות היהודי באסטי  (Jewish Cemetery of Asti)
בית הקברות של אסטי מתגאה במספר הגדול ביותר של קברים מפוארים מבין כל בתי הקברות היהודיים בפיימונטה. הקברים, בעלי ערך אמנותי מובהק.

כתובת  Via Martiri Israeliti 2 / Via Lamarmora
סגור בשבתות וחגים יהודיים

 

בית הקברות היהודי בבולוניה (Jewish Cemetery of Bologna)
בית הקברות היהודי הנוכחי בבולוניה הוא חלק מבית הקברות העירוני צ'רטוזה. החלק העתיק ביותר נפתח בשנת 1867, הודות למאמציו של הרב מרקו מומיליאנו, ששימש כמנהיג הקהילה בין השנים 1866 ל-1896. בית הלוויות ומצבות רבות בעלות ערך אמנותי הפכו את בית הקברות למראה של קהילה שהיגרה באופן סופי, לאחר יותר מ-200 שנים של גלות.

בית הקברות היהודי בכרמניולה  (Jewish Cemetery of Carmagnola)
בית הקברות היהודי המוקדם ביותר ששימש את יהודי כרמניולה מתוארך לשנת 1599 באזור זוקטה, מאחורי כנסיית סנט'אגוסטינו. התרחבות עירונית הפכה את האזור לחלק בלתי נפרד מהמרקם העירוני, וכיום לא נותר זכר נראה לעין מבית הקברות הישן.

כתובת Viale Papa Giovanni XXIII

 

אתרים ארכיאולוגיים

 

בית הכנסת העתיק בבובה מרינה  (Ancient Synagogue of Bova Marina)


ב-1983, התגלה בית כנסת עתיק בבובה מרינה, קלבריה. המבנה, שמתוארך למאות הרביעית והחמישית, מספק עדות מוקדמת לנוכחות יהודית באזור. במרכז המתחם נמצא אולם תפילה עם רצפת פסיפס מעוטרת בדגמים גיאומטריים וצמחיים. במדליון המרכזי, מנורה מוקפת בלולב, אתרוג ושופר. במאה החמישית, נוספה אפסיס לאחסון ספרי תורה. חותמות עם מנורות ושברי מנורות זכוכית שנמצאו באתר מוצגים כיום במוזיאון הצמוד לפארק הארכיאולוגי.

San Pasquale SNC, 89035 Bova Marina (RC) כתובת:
שעות פתיחה:
שלישי עד ראשון: 8:30-14:00
חמישי ושבת: 14:00-19:30
סגור בימי שני

 

הגטאות ההיסטוריים

הגטו היהודי של ונציה  (Ghetto di Venezia)

הגטו היהודי הראשון בעולם נוסד בשנת 1516 בוונציה, איטליה. המונח "גטו" מגיע מהמילה האיטלקית "getto" (יציקה), שכן האזור שימש בעבר כמקום שבו יוצרו תכשיטים. הגטו ממוקם בשכונת קנארג'יו (Cannaregio) על אי מוקף תעלות, שניתן להגיע אליו באמצעות גשרים מהעיר המרכזית.

הגטו היהודי של ונציה חולק לשלושה אזורים עיקריים:

  1. הגטו החדש (Ghetto Nuovo) – האזור הראשון שהוקצה ליהודים ב1516
  2. הגטו הישן (Ghetto Vecchio) – הורחב ב-1541 עבור יהודים ספרדים ולבנטינים
  3. הגטו החדש ביותר (Ghetto Nuovissimo) – נוסף ב1633

בכניסות לגטו הוצבו שערים שנסגרו מדי לילה. היהודים הורשו לצאת מהגטו רק בשעות היום וחויבו ללבוש סימן מזהה. בשל המגבלות המרחביות, הבתים בגטו נבנו לגובה רב (עד 8 קומות), תופעה חריגה בוונציה של אותה תקופה.

בגטו פעלו חמישה בתי כנסת עיקריים, המייצגים את הקהילות השונות:

  1. בית הכנסת של הגרמנים (Scuola Grande Tedesca) – נבנה בשנת 1528
  2. בית הכנסת של הקנטונים (Scuola Canton) – נבנה בשנת 1532
  3. בית הכנסת האיטלקי (Scuola Italiana) – נבנה בשנת 1575
  4. בית הכנסת הלבנטיני (Scuola Levantina) – נבנה בשנת  1541
  5. בית הכנסת הספרדי (Scuola Spagnola) – נבנה בשנת  1580 

הגטו בוטל רשמית בשנת 1797 עם כיבוש ונציה על ידי נפוליאון. כיום, האזור משמש כמרכז תרבותי יהודי פעיל, הכולל מוזיאון יהודי, בתי כנסת פעילים, חנויות ומסעדות כשרות. בגטו עדיין ניתן לזהות את המבנה ההיסטורי המקורי, וסיורים מודרכים מאפשרים למבקרים ללמוד על ההיסטוריה העשירה של המקום.

 

הגטו בבולוניה  (Ghetto di Bologna)
ב-1555, בהוראת האפיפיור פאולוס הרביעי, הוקמו גטאות בכל שטחי המדינה האפיפיורית. הגטו בבולוניה הוקם באזור מימי הביניים במרכז העיר, בין רחוב Via Zamboni לרחוב Via Oberdan של ימינו. הגטו הופרד מהבתים שסביבו על ידי חומות מיוחדות, שנועדו להגביל את הגישה אליו לשלושה שערי כניסה:

  • אחד בתחילת רחוב  Via dei Giudei
  • השני ברחוב Via Oberdan, ליד כיכר Piazzetta San Simone e Giuda
  • השלישי ברחוב Via Del Carro, מול Piazzetta San Donato

הגטו נסגר באופן רשמי בשנת 1566, בפקודתו של הנציב האפיפיורי אנג'לו אנטוניו אמאטי. 

 

פיטיליאנו – ירושלים הקטנה של איטליה

פיטיליאנו, עיירה קטנה בטוסקנה, זכתה לכינוי "ירושלים הקטנה של איטליה" בזכות הקהילה היהודית המשגשגת שחיה בה במשך מאות שנים. במאה ה-16, כאשר האפיפיור פאולוס הרביעי החל ברדיפת יהודים ברחבי איטליה, פיטיליאנו תחת שלטון משפחת אורסיני העניקה מקלט ליהודים רבים.

האתרים היהודיים העיקריים בעיר:

  1. בית הכנסת העתיק (Sinagoga di Pitigliano): Via Zuccarelli, 58017 Pitigliano GR, Italy

בית הכנסת נבנה במאה ה-16 ושופץ במאה ה-19. המבנה המרשים משלב אלמנטים בארוקיים עם מסורת יהודית איטלקית. בית הכנסת שרד את מלחמת העולם השנייה הודות לתושבי העיר שהגנו עליו.

  1. המוזיאון היהודי (Museo Ebraico): Via Zuccarelli 4, 58017 Pitigliano GR, Italy

המוזיאון ממוקם בבניין הסמוך לבית הכנסת ומציג את ההיסטוריה של הקהילה היהודית בפיטיליאנו. בין המוצגים ניתן למצוא חפצי דת, מסמכים היסטוריים ופריטים מחיי היומיום.

  1. הרובע היהודי (La Piccola Gerusalemme): Via della Sinagoga, 58017 Pitigliano GR, Italy

הרובע היהודי כולל את:

  • המאפייה הכשרה העתיקה  (Forno delle Azzime)
  • המקווה  (Bagno Rituale)
  • מרתף היין הכשר  (Cantina Kasher)
  • בית המטבחיים הכשר  (Macelleria Kasher)
  1. בית הקברות היהודי העתיק (Cimitero Ebraico): Strada Provinciale 127, 58017 Pitigliano GR, Italy

בית הקברות נמצא מחוץ לחומות העיר ומכיל מצבות מהמאה ה-16 ועד המאה ה-20

במהלך מלחמת העולם השנייה, תושבי פיטיליאנו הנוצרים הגנו על שכניהם היהודים מפני הנאצים, והסתירו אותם במערכת המנהרות התת-קרקעית העתיקה של העיר. כיום, למרות שהקהילה היהודית קטנה מאוד, העיר שומרת על המורשת היהודית שלה ומהווה אתר תיירות חשוב המספר את סיפורה של הקהילה היהודית באיטליה.

כתבה מאת נטע גימפל, מנהלת אתר "המומחים לאיטליה" 

ערוץ Tov אקטואליה יהודית ברשתות החברתיות   🇮🇱

עוד באותו נושא
רוצים להתעדכן מיד כשיש חדש?
הצטרפו לניוזלטר:
הרשמה
עדכן אותי
guest
0 תגובות
הישן ביותר
החדש ביותר המדורג ביותר
Inline Feedbacks
צפה בכל התגובות

כתבות נוספות

0
מה אתם חושבים? נשמח שתגיבו.x

תחזית מזג האוויר

אפשר לבחור ערים מסוימות בלחיצה על המיקום

זמני היום