ד"ר רון בריימן, שכיהן כיו"ר חוג הפרופסורים לחוסן מדיני וכלכלי, פגש במהלך הקריירה האקדמית שלו תופעה ידועה של אנשים המפחדים להביע עמדות פוליטיות ימניות פן יבולע להם או לקידום שלהם. החשש הזה אינו נשאר רק בקרב הסגל האקדמי אלא מגיע גם לסטודנטים.
את התופעה הזו, שמכונה "תופעת האנוסים", מכיר ד"ר בריימן לפחות 30 שנים, מאז הסכמי אוסלו.
"חוג הפרופסורים לחוסן מדיני וכלכלי" הוקם עוד בסוף שנות ה-80, כשיצחק שמיר היה ראש ממשלה, כדי להוכיח שבאקדמיה יש גם ימין ולא רק שמאל.
ד"ר בריימן מבהיר כי קיימת בעיה עם חופש דיבור אמיתי – "הוא בעיקר סיסמה היום".
הוא מוסיף שמי שמשבית את מוסדות האקדמיה עושה צעד כפייתי לגבי אלו שאינם מסכימים עם המחאה. יש לציין כי השבתות כאלו קורות רק בהקשר של הפגנות שמאל.
מדוע רוב ראשי "חוג הפרופסורים לחוסן מדיני וכלכלי" הגיעו ממדעי הטבע?
האם מוסד אקדמי רשאי להשתתף במחאה ציבורית?
צפו בראיון המלא
הנושא שמעלה ד"ר רון בריימן חשוב ביותר. אזכיר כמה דוגמאות מהשבוע האחרון:
סטודנטים העלו בפייסבוק את נושא ההשתקה בטכניון.
אתר בשער נועד להיות האתר של האקדמאים. כתבתי השבוע כ-10 תגובות. רק בודדות מהן התפרסמו. באחת מהן כתבתי על דברים שהתרחשו באוניברסיטת תל-אביב: האוניברסיטה דרשה מהסטודנטים לצאת להפגין נגד הרפורמה המשפטית ולשם כך הבטיחה לתלמידים שמי שלא יגיע למבחן במועד א בגלל הפגנה נגד הרפורמה, יזכה למועד ג. תלמידים רבים הלכו ללמוד בספריות. בתגובה, האוניברסיטה נעלה את כל הספריות.
את סיפורה של אוניברסיטת תל-אביב אתר בשער החליט דוקא כן אפשר לי לפרסם בפני האקדמאים. עתה זכיתי לתגובה של אחד האקדמאים: אני מרגיש שזה שקרים ושטויות. הוא השאיר אותי המום: כיצד אדם מרשה לעצמו לכתוב בפורום של אקדמאים שהוא מרגיש שזה שקרים ושטויות? עובדות יש לבדוק ולא לקבוע לפי רגשות. יושבים בפורום הרבה פרופסורים מאוניברסיטת תל-אביב. הם יכולים לבדוק את העובדות. אני שמעתי עדויות מפי סטודנטים.