פרופ' ירון זליכה מסביר את הפריבילגיות שקבלו הקיבוצים מימי קום המדינה. את הציבור המזרחי אף אחד לא ניסה אף פעם לחלץ מבעיות כלכליות, ואילו הקיבוצים קבלו מיליונים מהמדינה כשנקלעו לחובות. לדבריו הימין הוא כישלון כלכלי חברתי, ולראיה אנחנו העם הכי חרוץ, מסור וחכם עם תעשיית הייטק משגשגת, ועדיין אנחנו המדינה הכי עניה במערב, שסובלת מבעיה של פערים חברתיים עמוקים מאוד.
פרופסור ירון זליכה . אתה צודק. הלוואי שתרוץ לכנסת. אתה הייחיד שאטרך ללכת ולצביע בשבלו.
ראוי לציין עם כל הביקורת שהקבוצים שומרים על אדמות המדינה שהם חוכרים מפלישות ערבים. אדמות מדינה שאינן של הקיבוצים חשופות במידה רבה לפלישה והשתלטות בידואים ושאר מרעין בישין.
טיעון מגוחך. הם מעודדים פלישה ערבית בכל מקום – כ ל מקום – שהוא לא שטח שלהם. מסיוע רעיוני לאויב הנאצי ועד הסעת "חולים", תרומות ועזרה בבג"ץ, ועד סיוע פיזי לאויבי ישראל, סיוע ממשי פיזי.
לקיבוצים אין שום זכות יתר, בחלקם כבר ממזמן לא חלק מהעם היהודי.
מדינה מטורללת .
דיירי עמידר נזרקים לכלבים במסגרת פינוי בינוי ודיירי הקיבוצים מקבלים מתנות מהמדינה ללא תמורה .
גם בימין המזרחים מקופחים לעומת האשכנזים .
לא רק שהקיבוצים לא מקבלים הטבות ופריבילגיות אלא שהם מופלים לרעה לעומת כל אזרח.
וזה מאד באשמת אנשים כמוך שיושבים באוצר ומחפשים איך לדפוק את הקיבוצים.
עדות זה לא רלבנטי לעניין כי בקיבוצים כמו בכל מקום אחר בארץ יש מזרחיים.
הקיבוצים שרבים מהם יושבים על הקרקעות שלהם עוד לפני קום המדינה, משלמים דמי חכירה כל השנים, אבל כאשר הם רוצים לרשום את הקרקע על שמם , ממלציאים בשבילם חוקים מיוחדים ודרישות מיוחדות, וכך חברי הקיבוץ משלמים על הקרקע מחירים שאף אחד לא שילם – כל מי שגר בסביבה מעיירות ועד ישובים קהילתיים יוקרתיים קיבל את הקרקע בחינם, והיום דורשים מחבר ותיק לשלם על הקרקע לפי מחירים מופרזים שרמ"י ממציא .
רק להשוואה :
בן אדם בעיר שפלש לקרקע במרכז הארץ, בשנות החמישים והשישים מתייחסים אליו כבעל זכות, ונותנים לו רישום בטאבו או דירת יוקרה במסגרת פינוי בינוי.
תושבי המעברות שהפכו לשכונות לא שילמו על הקרקע (בצדק), כך גם ישובים קהילתיים וערים שבהם בפריפריה הקרקע היתה בחינם עד לפני 20 שנה.
תושבי ישובים מסודרים במרכז קיבלו אפשרות לשלם היוון בסכום מופחת לפני כעשרים שנה, ושילמו גרושים – הקיבוצים בסביבתם שניסו להסדיר את הרישום בטאבו לבתי חברים, סורבו ונכנסו לתהליכים מטורפים שנמשכים עד היום ועלו מליונים. כך שרבים רבים לא מצליחים ויכולים לסיים את התהליך.
וזה בלי להזכיר שביום יום חברי הקיבוצים משלמים עודף מיסים למדינה – כי הם גם משלמים מיסים וארנונה כמו כל אזרח, אבל מעבר לכך הם משלמים מיסים פנימיים לצורך מימון שירותים שבעיר הקרובה מקבלים כתמורה לאגרה (למשל בטחון, תאורת חצר, תשתיות של חשמל וטלפון ומים, מבנים ציבוריים וכמובן גם נושאים של עזרה הדדית שזה נובע מאורח החיים ובחירה)
ואגב, בתקופת משבר "חובות הקיבוצים" – גם רבים רבים לא קיבוצים נכנסו לחובות עקבף אינפלציה מטורפת של המדינה ומחקו להם חובות. לרוב הקיבוצים רק המירו את החוב להלוואה בריבית של 6.5%- לא מציאה. לדעתי הקיבוצים פשוט היו צריכים לסרב להסדר, ולתת לבנקים לפשוט את הרגל.
תגובה מלאה באי דיוקים…