בישראל, כמו בכל המדינות הדמוקרטיות הפרלמנטריות, יש דרך חוקית אחת ויחידה להדיח ראש ממשלה, והיא לא על ידי נבצרות. רק ברפובליקות – ארה"ב וצרפת – בהן אין דרך להעביר מתפקידו את הנשיא, יש הליך הדחה, impeachment, והוא נתון בידי הפרלמנט, לא בידי בית המשפט.
"חוק הנבצרות" החדש (תיקון לחוק יסוד: הממשלה) בא להבהיר שראש הממשלה יצא לנבצרות באחד מהמקרים הבאים: או כשהוא מכריז על עצמו כנבצר, או כש-75% מעמיתיו בממשלה מכריזים עליו ככזה.
פרופ' טליה איינהורן, חברה קבועה באקדמיה הבינ"ל למשפט השוואתי, מבהירה כי מלכתחילה היה ברור שנבצרות של ראש ממשלה מתייחסת למקרה בו הוא אינו יכול לתפקד אובייקטיבית מסיבה כזו או אחרת.
בכל הדמוקרטיות הפרלמנטריות, שישראל נמנית עימן, אין הליך הדחה של ראש ממשלה, מפני שיש דרך להעביר ראש ממשלה מכהן מתפקידו באמצעות הצבעת אי-אמון, שאינה כלל בסמכות הרשות השופטת. "רק בישראל העלו אנשים על דעתם שאפשר להוציא ראש ממשלה לנבצרות – למרות קיומו של הליך הצבעת אי-אמון".
משמר הדמוקרטיה ובראשם דן חלוץ עתרו לבג"ץ כדי שיפטר את ראש הממשלה ויורה לליכוד לבחור מנהיג אחר.
"זה מדהים בעיני", אומרת פרופ' איינהורן, "אני בספק אם בית המשפט העליון בישראל אי פעם יאמר שיש תחומים שהם מחוץ לסמכותו – וזוהי בעיה חמורה הפוגעת ביסודות הדמוקרטיה".
כיצד היתה צריכה השופטת רות רונן להגיב לגבי העתירה?
צפו בראיון המלא
למי כפופה מערכת המשפט? היא רשאית להחליט בניגוד לחוקי המדינה ?
חובה מידית לשנות את המצב.