בחילות והקאות בהיריון הן דבר שכמעט כל אישה בהיריון מכירה. למעשה, קרוב לשבעה מתוך עשר נשים בהיריון מרגישות בחילות, וחצי מהן אפילו מקיאות ממש. זה לא קורה סתם – הגוף עובר מהפך הורמונלי בזמן ההיריון, ובמיוחד יש עלייה חדה בהורמון שנקרא hCG.
למרות שקוראים לזה "בחילות בוקר", האמת היא שהתחושה הלא נעימה הזאת יכולה להופיע בכל שעה ביום ולהפריע לשגרה הרגילה. יש נשים שמרגישות רק אי-נוחות קלה וקצת רתיעה מריחות מסוימים, ויש כאלה שממש סובלות וקשה להן לתפקד.
רוב הבחילות בהיריון הן חלק רגיל לגמרי מהתהליך הטבעי של ההיריון, ואין שום סיבה לדאגה או צורך לרוץ לרופא בגללן. בדרך כלל מדובר בתחושה לא נעימה בבטן, כמו גלים של בחילה שבאים והולכים, ולפעמים גם הקאות, אבל הן לא כל כך חזקות שהן מונעות מהאישה ההרה לעשות את הדברים היומיומיים שלה.
מתי בחילות בהריון הופכות לסימן אזהרה?
לפעמים הבחילות וההקאות בהיריון חורגות מהנורמה והופכות למצב רפואי חמור שנקרא היפראמזיס גרבידרום. מדובר במצב שבו האישה ההרה סובלת מהקאות חזקות שלא מפסיקות, שגורמות לגוף להתייבש, לאבד משקל ולאבד את האיזון של המלחים והמינרלים החיוניים בדם. זה לא סתם עוד בחילה רגילה – זו בעיה רפואית אמיתית שדורשת טיפול.
כדאי לפנות לרופא באופן מידי אם את לא מצליחה לשתות או לאכול שום דבר במשך יממה שלמה בלי להקיא, אם את מרגישה שאת יורדת במשקל בצורה משמעותית (יותר מ-5% מהמשקל הרגיל שלך), או אם את מזהה סימנים של התייבשות כמו פה יבש מאוד, סחרחורות וטשטוש, או שאת שמה לב שאת משתינה מעט מאוד ושהשתן שלך כהה מהרגיל. גם אם את מרגישה שהלב שלך פועם במהירות או שיש לך ירידה בלחץ הדם – אלה סימנים מדאיגים שמחייבים בדיקה רפואית דחופה. במקרים כאלה, הטיפול יכול לכלול אשפוז להחזרת נוזלים ואלקטרוליטים, ולפעמים גם תרופות נגד בחילות. אל תתביישי לבקש עזרה – הבריאות שלך והבריאות של התינוק שלך תלויות בזה.
איך להקל על בחילות בזמן ההיריון
לפני הכל, לצפות לתופעה ולא להיבהל. אז מתי מתחילות בחילות בהריון? בדרך כלל, התחושות האלה מתחילות להופיע בערך בשבוע השישי אחרי ההתעברות, הן הכי חזקות בין השבוע השמיני לשבוע ה-12, ואז, למזלן של רוב הנשים, הן מתחילות להיחלש ולהיעלם לקראת סוף החודש השלישי.
ברגע שמרגישים בבחילות הגואות יש כמה דרכים פשוטות ויעילות שיכולות לעזור לך להתמודד עם בחילות בהיריון בלי לקחת תרופות. קודם כל, שיטת האכילה שלך משחקת תפקיד חשוב – עדיף לאכול ארוחות קטנות כל שעתיים-שלוש במקום שלוש ארוחות גדולות ביום.
בנוסף, כדאי להתרחק ממאכלים שמניים או חריפים, וגם ממאכלים עם ריח חזק שעלול לעורר בחילה. הרבה נשים מוצאות שפריכיות אורז או קרקרים פשוטים עוזרים, במיוחד אם אוכלים אותם עוד במיטה לפני הקימה בבוקר.
שתייה נכונה גם יכולה לעשות את ההבדל – שתי בלגימות קטנות לאורך כל היום במקום כמויות גדולות בבת אחת, ונסי להפריד בין האוכל לשתייה. מנוחה מספקת היא גם כלי חשוב – עייפות מחמירה בחילות, אז תני לעצמך לנוח כשאת צריכה.
שמנים אתריים כמו לבנדר או לימון יכולים לעזור אם את מריחה אותם מדי פעם (אבל לא ישירות על העור), וחליטות צמחים טבעיות כמו ג'ינג'ר או נענע נמצאו יעילות במיוחד. יש גם צמידים מיוחדים שמפעילים לחץ על נקודה מסוימת בפרק כף היד שנקראת P6, שעובדים על עיקרון דומה לדיקור ועוזרים לחלק מהנשים. אם הבחילות חמורות במיוחד, כדאי לדבר עם הרופא או המיילדת שלך – לפעמים יש פתרונות רפואיים בטוחים שיכולים לעזור כשהאפשרויות הטבעיות לא מספיקות.