חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

עורכת הדין אסתר שלום על גירושין בישראל

גירושין בישראל מחייבים הכרות עם הדין הדתי והאזרחי, ניהול נכון של מרוץ הסמכויות והבנה מעמיקה של חלוקת רכוש. עו"ד אסתר שלום מציגה מדריך מעשי לגירושין – מהשלב הראשוני, דרך פגישות מהו"ת, ועד לגישור או פסק דין, עם דגש על זכויות הצדדים והתנהלות נבונה.

תגיות

גירושין ונישואין מצויים בסמכותם הבלעדית של הדין הרבני. אולם, ניתן בפועל לקיים את ההליך גם בין כותלי בתי המשפט האזרחיים. איך עובד ההליך, כיצד מתבצעת חלוקת רכוש ומהי "חזקת השיתוף"? גירושין בישראל – מתחילים.

גירושין בישראל – קצת רקע

הליך גירושין הוא הליך מורכב, בעל פוטנציאל נפיץ, שיכול אף להתדרדר לגרוע מכך.  הדבר נכון במיוחד בתהליכי גירושין ישראל, בה קיימת אפשרות להתדיין בהליכים בשתי ערכאות שונות, הן בית הדין הרבני ובית המשפט לענייני משפחה, מה שהופך את דיני המשפחה בישראל ל"דינים היברידיים". משכך, עולה חשיבות מכרעת לעניין ניהול ההליך, החל מרגע קבלת ההחלטה ועד לקבלת הגט המיוחל.

השלב הראשון בגירושין – קבלת ההחלטה

ההליך האמור מתחיל הרבה לפני ההגעה לערכאות המשפטיות, שכן ממועד קבלת ההחלטה אודות הגירושין, מתחיל תהליך הפירוד.

מדובר גם כנראה על החלק הקשה ביותר. בעוד במקרים בהם מדובר על מקרה קיצון, דוגמת בגידה, מדובר על החלטה שעבור רבים היא חד משמעית ובלתי ניתנת לשינוי, כאשר מדובר על דעיכת האהבה והיחסים, לא פעם עולים שיקולי בעד ונגד.

מרגע קבלת ההחלטה – ההליך בפועל

השלב ראשון – תביעת גירושין בישראל

כאן ראוי לתת הקדמה. כידוע, בישראל נשלטים דיני הנישואין והגירושין בידי בית הדין הרבני. כלומר, ככל שמדובר על בני זוג יהודים, אלו יתגרשו בהתאם לדיני ההלכה היהודית, הנוצרים בהתאם לקביעות הכנסייה, והמוסלמים, בהתאם לחוקי השריעה.

אולם, לצד העובדה שהדין הדתי, וערכאתו, בתי הדין הרבניים, היא השלטת בכל הנוגע להליך הנישואין והגירושין, ניתן לפנות גם לבתי הדין האזרחיים, ובמילים אחרות, בית המשפט לענייני משפחה, לדיון בהליך הגירושין.

למה זה משנה לי? – הכירו את "העניינים הכרוכים"

לצד העובדה שהדין הדתי הוא השולט בכל נושא הגירושין והנישואין, נושאים שונים, דוגמת מזונות ילדים, משמורת וענייני רכוש, כפופים גם למרות הדין האזרחי. הקביעה תחת איזה דין יידון הנושא, כפופה לנקודה בה מוגשת תביעת הגירושין.

משכך, מתחיל מרוץ סמכויות, במסגרתו כל צד רוצה להגיש ראשון את תביעת הגירושין בערכאה הנדמית לו רלוונטית. אלו מכם שהחלו את ההליך יוכלו להעיד, שהדבר הראשון שעורך הדין יגיד לכם לבצע הוא להגיש בקשה לפתיחת תיק, במקום בו תרצו להתדיין.

במועד הגשת הבקשה – ההוכחה העיקרית

במסגרת הגשת בקשת הגירושין, יהא על הצדדים להסכם להוכיח כי הם עומדים באחת מעילות הגירושין הקיימות בחוק. בין היתר, בין עילות אלו מצויה בגידה, החטאת הגבר נגד היהדות, עקרות, אלימות במשפחה ועוד רבות. הסיבה לדרישה זו נובעת מהדין הדתי, שכאמור, לו סמכות בלעדית בנושא הגירושין בישראל.

השלב השני לגירושין בישראל – פגישות מהו"ת

בעוד בעבר היה נהוג להתחיל עם הליך הגירושין מרגע הגשת הבקשה, כיום, בין אם מתוך רצון לחסוך במשאבים שיפוטיים, ובין אם מתוך רצון תמים לסייע לחיזוק הקשר, או לסיימו בצורה טובה, מחויבים הצדדים, בטרם התחלת ההליך המשפטי, להגיע ל – 4 פגישות מול מגשר.

פגישות אלו, כאשר מנצלים אותן כראוי, יכולות להועיל מאוד לבני הזוג. ראשית, ככל שניתן להשיב את הגלגל לאחור, פגישות אלו יכולות לסייע בפתרון המחלוקות. מעבר לכך, וככל שהיחסים בין בני הזוג הגיעו לקיצם, יוכלו פגישות אלו להוביל לכך שבני הזוג יגיעו להסכמות משותפות, ומשכך, להסכם גירושין, אשר יוכל למנוע סחבת משפטית מיותרת, שתזיק לא רק להם, אלא גם לכל המשפחה מסביבם.

השלב השלישי לגירושין בישראל – דיון משפטי

באם הגישור הצליח, והצדדים הצליחו להגיע לגירושין בהסכמה, אלו יגישו את הסכם הגירושין לבית הדין הרבני לקבלת אישור ורישומם כבני זוג גרושים. ככל שלא, יחל ההליך המשפטי, בו כל צד יציג את דרישותיו וטענותיו, ובתומו של ההליך, יקבלו שני אלו פסק דין חלוט, אשר ייקבע את עתיד הזוגיות, התשלומים וחלוקת המשמורת והסדרי הראייה של הילדים.

אחרי שהבנו איך הליך גירושין בישראל – הסבר קצר על חלוקת רכוש 

חוק יחסי ממון, אשר חל על בני זוג אשר נישאו לאחר שנת 1974, הוא החוק המסדיר את אופן חלוקת הרכוש בין בני זוג שהחליטו להתגרש. ככלל, קובע החוק את הסדר "איזון המשאבים". על פי הסדר זה, כל הרכוש אותו צברו בני הזוג במהלך נישואיהם, למעט מספר חריגים, שייך לשניהם, ומשכך, יחולק ביניהם באופן שווה, בכסף או בעין.

עו"ד אסתר שלום: "מה נכנס במסגרת חלוקת הרכוש?"

חלוקת הרכוש אומנם נוגעת למוצרים גשמיים, דוגמת כלי רכב, עסקים ונכסי נדל"ן, אך חלה לצד זאת גם על זכויות כלכליות סוציאליות, דוגמת פנסיה וקרנות השתלמות, זכויות מוניטין ועוד.

יש לציין כי בעבור זוגות אשר נישאו בטרם התאריך האמור, ועבור נכסים שהיו בבעלות אחד הצדדים בטרם הנישואין, תחול "חזקת השיתוף". על פי חזקה זו, יש לבחון האם בן הזוג שהוא בעל הנכס, התכוון לשתף את בת הזוג בבעלות על הנכס.

דוגמה מהחיים – על סמך ניסיונו של עו"ד גירושין

לדוגמה, יוסי היה בעל דירה בטרם הנישואין. ככל שיוסי הכניס את גרושתו, רינה, לגור עמו בדירה זו, ובה נולדו ילדיהם, מובן מאליו שיוסי התכוון לשתף את גרושתו בנכס, ומשכך, תזכה לשווי של מחצית ממנו. אולם, ככל שיוסי השכיר את הדירה, ואת הכסף שהרוויח הכניס לתוכנית חיסכון שבני הזוג לא השתמשו בה יחדיו, הדירה לא תיכנס תחת חזקת השיתוף.

חזקת השיתוף – רלוונטית גם עבור קהילת הלהט"ב

עד כה, דנו במקרים בהם בני הזוג המדוברים הם גבר ואישה, אשר נישאו כדת וכדין בישראל. אולם, הסדר חלוקת הרכוש שתואר מכוח חזקת השיתוף, חל גם על אלו שאינם יכולים להינשא בהתאם לחוקי הדת, בהם זוגות חד מיניים, ממזרים ופסולי חיתון נוספים.

עבור אלו, ייבחן בית המשפט את היותם "ידועים בציבור". על פי מודל זה, אלו אשר התכוונו להקים בית משותף, ויש להם הדרך להוכיח זאת, יזכו לחלוקת רכוש גם הם בעת פירוק הזוגיות. משכך, גם אלו יכולים להרגיש בנוח להגיע לכותלי בית המשפט, במועד הרלוונטי.

עו"ד אסתר שלום: "אז איך בוחרים עורך דין גירושין מומלץ?"

  • מקצועיות – אחד הפרמטרים החשובים, אם לא החשוב ביותר. מדובר על תחום סבוך, בו הפסיקה מתעדכנת מדי יום ואין אמת חד משמעית, מומלץ לבחור בעורך דין גירושין מומלץ אשר מתמחה בדיני הנישואין והגירושין, כך שיוכל לדאוג למצות את המגיע לכם.
  • תחומי השקה – כאמור, מדובר על אחד מתחומי הדין הסבוכים ביותר במשפט הישראלי. אולם, מומלץ לאתר עורך דין שלצד מקצועיותו בדיני המשפחה, יהא בעל ניסיון בתחומים משיקים נוספים, הרלוונטיים לעולם הגירושין ובפרט לעולם הגירושין בישראל, דוגמת עורך דין המתמחה בדיני החוזים והקניין.
  • רגישות במידה – כאמור, מדובר על הליך נפיץ, שיכול להביא ללא מעט משקעים בין בני הזוג. משכך, יש לבחור בעורך דין אשר ידע לבצע את העבודה כהלכתה, תוך שמירת היכולת להנהיג אסטרטגית פעולה ראויה, לשם עמידה על זכויותיכם.
  • מיקום גיאוגרפי – למרות שהמדינה קטנה, עדיין יש צורך בקרבה גיאוגרפית לעורך הדין שלכם. לשם המחשה, חשבו על דינה, תושבת עכו שהחליטה להתגרש, ולשם ההליך המשפטי שכרה לשירותיה עורכת דין המתגוררת בבאר שבע. על אף שעורכת הדין מבאר שבע היא הטובה בתחומה, הנסיעות לבדן יכולות לגרום לדינה לסגור את ההליך ולוותר על הכל. קחו זאת בחשבון.

משרד עורכי דין אסתר שלום – הבחירה המנצחת

לאחר עמידה על כל הפרמטרים לעיל, עולה כי הבחירה במשרד עורכי דין אסתר שלום היא הבחירה המנצחת. למשרד ניסיון רב בכתיבת הסכמי גירושין, ניהול הליכים ואף גישור, לצד ניסוח הסכמים רבים מעולם דיני המשפחה, דוגמת הסכמי ממון, ידועים בציבור וכו'.

לאור ניסיון רב זה, הוותק אותו צברה אסתר שלום בעולם דיני המשפחה ויחסי האנוש המעולים, עליהם יעידו לקוחות עבר, אתם מוזמנים לפנות אל עו"ד גירושין אסתר שלום, ואנו נדאג לשאר.

ערוץ Tov אקטואליה יהודית ברשתות החברתיות   🇮🇱

עוד באותו נושא
רוצים להתעדכן מיד כשיש חדש?
הצטרפו לניוזלטר:
הרשמה
עדכן אותי
guest
0 תגובות
הישן ביותר
החדש ביותר המדורג ביותר
Inline Feedbacks
צפה בכל התגובות

כתבות נוספות

0
מה אתם חושבים? נשמח שתגיבו.x

תחזית מזג האוויר

אפשר לבחור ערים מסוימות בלחיצה על המיקום

זמני היום