חוקר איראן והמזרח התיכון, זוכה פרס בטחון ישראל אליהו יוסיאן נשאל בראיון לגבי איראן "האם יש קבוצה שלטונית שמחכה לקץ שלטון האייתולות, כדי להשתלט על איראן" ולשנות את אופי המשטר?
לשאלה זו משיב יוסיאן, ש"גם אם ישראל תחסל את כל שכבת ההנהגה באיראן, זה לא יעזור, כי תפיסות אידאולוגיות תמיד יכולות לחדש את עצמן", כפי שלאחר כל חיסול של בכיר חיזבאללה או בחמאס, צמח אחד חדש.
יוסיאן מפרט את הרכב האוכלוסיה באיראן: שליש מהאיראנים תומכים באייתולות, וגם אם מפילים את השכבה העליונה הדקה, מתוך השליש הזה תצמח הנהגה מחדש.
הזרם השני, אומר יוסיאן, הוא הזרם החילוני–ליברלי שמאמין באינדיבידואל. לדבריו, זרם זה אינו יכול לייצר מנהיגות מתוכו שתגבש 30%-40% מהאוכלוסייה ותציב "איום מנהיגותי מול המחנה התומך במשטר", לכן, הוא מסביר, ההפגנות של מחנה זה אינן מצליחות, משלוש סיבות: אין להם מנהיג; הם לא מתגבשים כקולקטיב, כי דוגלים באינדיבידואליות; ומשום שמחנה זה הוא מיעוט".
המחנה השלישי באיראן, שמציין יוסיאן, זהו מחנה המסורתיים-שמרנים שאינם מוכנים ללכת עם המחנה החילוני-ליברלי.
מסיבות אלו, קובע יוסיאן, שינוי באיראן לא סביר שיקרה, ומה שנשאר לישראל, הוא לחסל את היכולות הגרעיניות באיראן, אך לדעתו, ישראל אינה צריכה לתקוף ישירות, והוא מסביר: "איראן מאיימת על כל המדינות המפרציות עד כדי כך שהן חתמו על הסכם שלום עם ישראל מפחד מאיראן", ומזכיר שהן בקו הראשון מול איראן.
יוסיאן מונה את יתרונותיה של ישראל ואומר "יש לנו נתונים ועלינו להתנהג על פי נתונים אלה, אם אני עם נבחר, אני צריך להתנהג כמו עם נבחר", ומציע להקים נאט"ו עברי-ערבי, כלומר, ברית צבאית התומכת בחיסול הגרעין האיראני.
צפו בראיון המלא.
לא יאמן