חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

על הדמיון המפחיד והמטריד בין מלחמת ויטנאם למלחמה בעזה

מה ניתן ללמוד מהמלחמה של האמריקנים בכוחות הגרילה בוויטנאם ואילו לקחים אפשר להסיק לגבי המלחמה מול חמאס בעזה? ניצן דוד פוקס בהשוואה חשובה

מלחמת ויטנאם חרוטה היטב בהיסטוריה האמריקנית בשנות ה-60 והאנליסט הגיאופוליטי ויועץ בתחום הביטחון, ניצן דוד פוקס, סבור שיש ללמוד מהלחימה הארוכה של צבא ארה"ב בויטנאם כדי ללמוד את הלקחים גם במלחמה של ישראל מול חמאס בעזה.

עזה
עזה

 

 

 

 

 

 

 

"אין דמיון", מדגיש פוקס בהשוואה בין המלחמות, אך אומר כי "מדובר בתמרור אזהרה עבורנו. האמריקנים נכנסו למלחמה בווייטנאם כדי לעצור את הקומוניסטים. הם לא היו מוכנים לפלוש לצפון ויטנאם למרות שהם ידעו שהיא המסייעת ללוחמי הגרילה הקומוניסטים מפני שהם חששו מסין ומברה"מ. עשר שנים אחר כך הם הגיעו להישגים טובים עד כדי כך שהגנרל שאחראי על הכוחות האמריקניים דיווח לנשיא שמתחילים לראות את האור בקצה במנהרה.

במהלך הפסקת האש לוחמי הגרילה ביצעו התקפת פתע שנהדפה ונכשלה צבאית, אבל היא נתפסה בארה"ב כהצלחה כי בבית הלבן תפסו את זה כתבוסה צבאית והציבור בארה"ב ראה בזה מכה קשה אז כל הגישה השתנתה מלנצח במלחמה, לרצון לסיים כמה שיותר מהר את המלחמה הזו".

"תמרור האזהרה הוא", משווה פוקס למלחמה מול חמאס בעזה, "שברגע שנגיד לעצמינו שלא ניתן להביס את חמאס – באותו הרגע הפסדנו במערכה ולזה חמאס מחכה. הניצחון יבוא על ידי התשה של האויב ולכן חשוב להסתכל על האמריקנים ולהבין איך מנצחים בקרב הצבאי ולא להפסיד בקרב התודעתי".

האם התודעה של הניצחון מכריעה בחשיבותה?
צפו בראיון המלא באולפן ערוץ TOV

ערוץ ToV אקטואליה יהודית ברשתות החברתיות   🇮🇱

עוד באותו נושא
רוצים להתעדכן מיד כשיש חדש?
הצטרפו לניוזלטר:
הרשמה
עדכן אותי
guest
2 תגובות
הישן ביותר
החדש ביותר המדורג ביותר
Inline Feedbacks
צפה בכל התגובות
רחמים
רחמים
11 חודשים לפני

אני מעדיף את הגישה של פייגלין מלחמה בלי מוסר חילוני בלי סיוע אמריקאי שמחייב אותנו
בדיוק כמו מלחמת ששת הימים
לא היגיוני שצריך להלחם כל כך הרבה זמן
לסגור להם הכל מים חשמל ודלק להפציץ את הדלק שכבר יש להם
לא לשלוח את האזרחים לדרום הרצועה לשלוח אותם לחוף
ולהפציץ מראש את כל המטרות

פנחס קרנגל
פנחס קרנגל
8 חודשים לפני

מלחמות פורצות כאשר אליטה הולכת לאבד שליטה. ביום כפור היה ברור לגולדה שהיא חייבת לסוג מסיני, דרישה מהאמריקאים, אבל אז תפסיד לבגין. הדיקטטורה השיפוטית הלכה להפסיד ולכן ארגנה לנו טבח. ישראל שואפת להקטין את כמות הכוח בגבולות מבחינה כלכלית הקטנת ההוצאות עוזרת למשק. בנוסף בג"ץ בעתירות ליש דין וכ"ד כובל את ידי כוחות הביטחון באופן מתמיד ובכוונת מכוון. מסיבות אלו הצבא הולך על פתרונות טכנולוגיים. במלחמת יום כפור קראו לזה אמצעיים מיוחדים. היה בפסח, כמו לפני מלחמת יום כפור, התראה והצבא התכונן וזה עלה הרבה כסף. מספר ימים לפני שמחת תורה הגיעה התראה נוספת. נתניהו כינס את ראשי הצבא והם אמרו בוודאות גמורה שלא יהיה כלום, כמו ביום כפור. בערב שמחת תורה הגיעה התראה ובהמשך הגיעה התראה חמה מאד. לא נעשה כלום, למעט שליחת צוות מצומצם של השב"כ. להזכיר שראש אמ"ן היה מוטרד רק מהתחממות גלובאלית של כדור הארץ. הם לא עדכנו את הדרג המדיני ואפילו לא העלו כוננות בגבול והתוצאות ידועות. חיילים נשחטו במיטות שלהם ואזרחים נטבחו, נאנסו, נשרפו חיים …. ברקע כישלונות פאסיביים כמו פרצות בגדר שלא תוקנו, אין בלוני תצפית, שמחייב העלאת כוננות, וכמובן כלום לא נעשה וכן קיצוץ מתמשך בצבא כולל הפסקת איסוף מודיעין ע"י סוכנים והפסקת האזנה לאויב בעזה (בריק מייחס את זה לכוכבי). רצף הכישלונות מראה על כוונה ומכוון ולא טעות בודדת ואקראית. על רקע זה, סגירת האמצעיים המיוחדים היא האצבע האחרונה בסכר. הסכר הוא שכל מערכת הביטחון התייצבה מאחורי המכשול העילי ובתת קרקעי שנבנה. הם הצליחו לשכנע חייל חלש אופי, לנתק את האמצעיים המיוחדים. זה מסביר למה התעלמו מהתצפיתניות (דיווח שגוי מהאמצעים המיוחדים) וכן למה חיזבאללה לא הגיע גם למלחמה (נטורי קפלן לא הודיעו לו), סמכו על אמצעים מיוחדים שכמו במלחמת יום כפור מישהו ניתק. לדעתי ,לכאורה, מישהו מבכירי המחאה נגד הרפורמה ולא איראן, תיכנן את זה. השמועה היא שהחייל הבוגד, מסבות מוסריות ועליונות על של השמאל הפרוגרסיבי, התאבד מייד לאחר שנודע ממיידי הטבח. מדובר בבגידה של חיילים/קצינים יהודים בקבע מתוך צה"ל עצמו

כתבות נוספות

2
0
מה אתם חושבים? נשמח שתגיבו.x

תחזית מזג האוויר

אפשר לבחור ערים מסוימות בלחיצה על המיקום

זמני היום