על מה אתם חושבים כשאתם שומעים את המונח אומנות חושים? האם הוא גורם לכם לחשוב על סוג של קסם או שאתם חושבים על אדם שיש לו יכולות יוצאות דופן? מדובר בתחום מסתורי, מרתק ועמוק שמצליח בכל פעם מחדש לשבות את דמיונם של צופים בכל מקום בעולם. כאשר אומנות החושים פוגשת את הבמה, היא יוצאת חוויה מיוחדת במינה ומה שאולי נראה לנו בהתחלה כמו תחבולות פשוטות בהמשך יכול גם להעלות לא מעט שאלות בכל מה שנודע לתפיסת המציאות שלנו. אז מהי אומנות חושים, האם זו הטעיה או משהו עמוק יותר ולמה היא כל כך מסקרנת אותנו? הכנו לכם את כל התשובות, אולי נשאיר מעט מסתורין.
מהי בעצם אומנות חושים?
כשאנחנו מדברים על אומנות חושים, אנחנו מדברים על שילוב ייחודי של מדע, פסיכולוגיה ויצירתיות שגורמים לאנשים לחשוב שהם צופים בתופעה על טבעית. אך בניגוד למה שאנשים חושבים, בכלל לא מדובר בכוח על אנושי, או קסם, מדובר בעיקר בכישרון של אומן החושים, מן הסתם כישרון יוצא דופן.
למעשה, אומן החושים מנצל טכניקות מתקדמות של השפעה פסיכולוגית, זיהוי דפוסי מחשבה ויכולת לקרוא שפת גוף, בצורה יוצאת דופן. התחום יושב היכן שהוא באזור האפור שבין גבולות המדע והבידור ובמידה רבה מציג את החושים שלנו באור חדש, כזה שעוד לא הכרנו.
האם מדובר רק בהטעיה או במשהו עמוק יותר?
קל לחשוב שלא מדובר ביותר מאחיזת עיניים מתוחכמת, אך למעשה, האומנות הזו מבוססת על הבנה עמוקה של האופן שבו המוח שלנו מעבד מידע. הצופה נשאר פעור פה, לא רק בגלל מה שנראה על הבמה, אלא בגלל התחושה שמישהו הצליח להיכנס למחשבותיו ולחזות את צעדיו הבאים. אומן חושים מצליח לגרום לנו להבין כמה אנחנו לא באמת שולטים בתחושות שלנו, בלי שנבין בכלל כיצד המנגנון הזה פועל בתוכנו, אז אפשר לומר שמדובר במשהו שהוא יותר מהצגה, זה יותר על גבול החקר הפסיכולוגי של הדרך בה אנחנו חווים את העולם.
איך זה עובד על החושים?
יש סיבה לכך שאומנות החושים כל כך מסקרנת אותנו, היא פונה לכל החושים שלנו ובמהלך הופעה כזו הצופים יכולים לחוש מנעד רחב של אשליות. הן יכולות לבוא לידי ביטוי ויזואלי, להיות ברמיזות בדיבור או במוזיקה ואף להיות מושפעות מריחות ומהתפאורה עצמה.
אנחנו מדברים על שילוב שיוצר חוויה שמציפה את המוח וגורמת לו לפעול בדרך שאינה מוכר לו, האומן ממש משחק עם תשומת הלב של הצופה, גורם לו להתמקד בפרטים מסוימים ובו בזמן לפספס את אותן מניפולציות שמתרחשות ברקע.
בהופעות אמנות חושים כל רגע מתוכנן כדי ליצור תחושת קסם ואובדן שליטה, כמובן מבלי שתרגישו בכך, החל מבחירת המילים של האומן, דרך השימוש בתאורה ובמוזיקה, ועד לתנועות הידיים המדויקות שלו – הכול נועד לשכנע את הצופה שמשהו מדהים קורה לנגד עיניו. הקהל נשאר מרותק בזכות התוצאה הסופית, אבל לא פחות מכך, בגלל המסע שהוביל לשם – כל טריק קטן משולב בצורה כל כך מדויקת עד שהוא מרגיש כמו חלק מסיפור גדול ומלא בהפתעות.
למה זה כל כך מסקרן אותנו?
אנחנו אוהבים את מה שאנחנו לא יכולים להבין, זה גורם לנו לחשוב, זה נותן לנו נושאים לוויכוח וזה מפעיל אצלנו את כל החושים. האמנות עונה על הצורך הזה בכך שהיא מעלה שאלות שמהדהדות אצל כל אחד מאתנו – האם מה שראיתי עכשיו היה אמיתי? האם ניתן לקרוא את המחשבות שלי? איך זה יכול להיות שאין לי מודעות למה שקורה מסביבי, למרות שאני כל כך מושפע ממנו?
ובפעם הבאה שתהיו במופע, תזכרו שמדובר בהרבה יותר מבידור, זו חוויה מעמיקה לחקר המוח האנושי והאופן שבו אנחנו מגיבים לסביבה שלנו.