מומחה במיילדות וגניקולוגיה הוא למעשה רופא שתחום ההתמחות שלו עוסק בעיקר בטיפול בבריאותן של נשים, תוך כדי התמקדות בתחומי ההריון ובכלל – מערכת הרבייה הנשית. אז באילו מקרים יש צורך לקבוע תור אל מומחה במיילדות וגניקולוגיה ומה חשוב לדעת לפני הפגישה הראשונית? על כך ועוד נסביר לכן במהלך הכתבה הבאה שאתן עומדות לקרוא.
הריון בסיכון גבוה
במקרים בהם יש חשד לכך שמדובר בהריון בסיכון גבוה – הרי שהכתובת היא מומחה במיילדות וגניקולוגיה. מעקב הריון הוא בעצם מעקב כפול – אחר האישה ההרה וכן גם אחר מצבו של העובר. בעוד כי רוב ההריונות הינם הריונות תקינים בלי שום סיבוכים – במקרים מסוימים עלול להתעורר חשד לסיכון יתר לאישה, לעובר ואף לשניהם. מצבים אלו בעצם נכללים תחת ההגדרה של הריון בסיכון גבוה. הריונות בסיכון גבוה דורשים מעקב הדוק ומקצועי על ידי רופאים מומחים בתחום, שאמורים להעריך את הגורמים לסיכון ההריון וכן גם לייעץ לאם העתידית במטרה לזהות את הסיכון למומים ותסמונות שונות אצל העובר או לחילופין, לגלות אותם מוקדם ככל הניתן ולהתאים את המשכיות התהליך על בסיס הממצאים.
בדיקת שקיפות עורפית
בדיקת שקיפות עורפית היא למעשה חלק בלתי נפרד מהבדיקות החיוניות אותן מבצעים בשלבי ההריון המוקדמים. יש לציין כי מדובר כאן בבדיקה חשובה עבור כל סוגי ההריונות ולא רק עבור הריון בסיכון גבוה. זו למעשה בדיקת אולטרסאונד, המשמשת בתור בדיקת סתר שנועדה לגילוי מוקדם של תסמונת דאון. בדיקת שקיפות עורפית למעשה יכולה לגלות עד כ-70% מכלל המקרים של תסמונת דאון בעוברים. מבצעים את הבדיקה בין השבוע ה-11 לשבוע ה-14 להריון ועושים זאת בגישה בטנית, אם כי במקרים מסוימים ייתכן כי הרופא יחליט על ביצוע בדיקה ווגינאלית במידת הצורך. במהלך הבדיקה מודדים את קפל העור הצווארי של העובר ואת האורך שלו ובשיקלול סטטיסטי עם גיל העובר ניתן לקבל תוצאה מספרית. אותה תוצאה בעצם משמשת בתור אומדן לסיכויי העובר לפתח תסמונת דאון וכן גם מצביעה על הצורך בבדיקת דיקור מי שפיר.
בדיקת דיקור מי שפיר
עוד בדיקה אותה מבצעים אצל מומחה במיילדות וגניקולוגיה זו בדיקת דיקור מי שפיר. זו למעשה בדיקה אבחנתית, אותה נהוג לבצע בין השבועות ה-16 ל-22 להריון. המטרה העיקרית של הבדיקה היא לשלול את קיומן של מחלות גנטיות בעובר. במהלך הבדיקה מוחדרת מחט לשק מי השפיר ותהליך זה מתבצע תחת בקרת אולטרסאונד. הנוזל הנשאב בעצם מכיל את המטען הכרומוזומלי של העובר. בדרך כלל, ניתן לקבל את תוצאות הבדיקה מהמעבדה הגנטית עד לאחר שלושה שבועות לכל היותר. מעבר לכך, כדאי לדעת כי ניתן לשלוח דגימת מי שפיר עבור בדיקת צ'יפ גנטי שנועדה לבדוק מספר רב יותר של מוטציות גנטיות פוטנציאליות.