ביום שלישי הקרוב,18.1, יתקיים "מבצע דוגו", ברחבי הארץ והעולם, במסגרת המבצע, אנשים יצטלמו ביד אחת עם מנת פלאפל וביד שניה אוחזים בשלט "מבצע דוגו – עם ישראל חי". את התמונות יעלו לרשתות הפייסבוק והאינסטגרם, ביוזמת "בית העדות", מרכז לסיפורי שורדי שואה, שהפך את המנהג הפרטי של דוגו, לסמל עבור כולנו.
הכל התחיל ב"דוגו", דוד לייטנר, ניצול שואה שחלם בקור המקפיא של צעדת המוות באושוויץ, ב- 18.1.1945, על הלחמניות העגולות של אימו אותן יאכל כשיגיע לארץ ישראל. הן גדלות רק בארץ ישראל, על העצים, כך סיפרה לו אימו בחלומו. ולכן כשעלה ארצה בתום המלחמה וביקר לראשונה בשוק מחנה יהודה, ראה את כדורי הפלאפל ונזכר בלחמניות שחיזקו את רוחו ברגעים הקשים. מאז, במשך 77 שנים, באותו יום, הוא אוכל, לניצחון ולשובע, שתי מנות פלאפל, שהזכירו לו את העובדה שהוא זכה לחיות.
גליה לוינוביץ, מ"בית העדות" של שורדי השואה, ומהוגי הרעיון של "מבצע דוגו" עזרה לניצחון האישי שלו, להפוך ליום הזדהות כלל ישראלי ועולמי.
איך הגעתם אליו ב"בית העדות"?
גליה: לפני 6 שנים בעקבות תערוכה שהוצגה ב"בית העדות", של שורדי שואה במסגרת קורס צילום שעברו הניצולים, בחר דוד לייטנר לצלם את עצמו עם 2 מנות פלאפל, אנשים מסביב ששמעו את סיפורו, רצו להצטרף. יומיים לפני הצילומים, הבת שלו אמרה שהולכים להיות מלא אנשים בפלאפל באשדוד, בגללו, ואז הוחלט לעשות את זה וירטואלי. הוחלט שאנשים יצלמו את עצמם ויעלו תמונות לרשתות חברתיות. יש אלבומים מכל השנים.
איפה הפרויקט מופץ? האם גם בחו"ל?
בכל העולם. הודו, סן פרנסיסקו, פולין, גרמניה, הונגריה, ארצות הברית, שווייץ בלונדון אף תרמו פלאפלים לחסרי בית. וכאן אצלנו בישראל מאות נענו ליוזמה.
האם רק יהודים מצטלמים בפרויקט?
לאו דווקא, למשל, בהונגריה עיר הולדתו, יש בית ספר לא יהודי, שמציין את זה מידי שנה.
מה המסר הייחודי שלכם ב"בית העדות"?
אנחנו רוצים שהעיסוק בנושא השואה יבוא מנקודת האור האופטימית. אנחנו מביאים סיפורי הצלה שמנסים להאיר.
איך אתם מצליחים ועוזרים גם לעסקים קטנים ב "מבצע דוגו"?
אנחנו מעודדים אנשים לקנות בדוכני פלאפל וכך מצליחים לחזק אותם למרות הקורונה.
מי שרוצה לקחת חלק , מה עליו לעשות?
אוכלים פלאפל ב18 לינואר, מצטלמים עם שלט "מבצע דוגו- עם ישראל חי", מעלים לרשתות החברתיות ומתייגים את בית העדות, מבצע דוגו או שולחים למייל: [email protected]
קרדיט צלם: דובר צה"ל.