המשפטן ד"ר יעקב בן שמש מתייחס לפסק הדין הדרמטי שניתן אתמול בבית המשפט העליון שמצית מחדש את הוויכוח על גבולות סמכות השיפוט בישראל. בהרכב בן שלושה שופטים, החליט בג"ץ ברוב של שניים נגד דעת מיעוט נוקבת, כי הממשלה מחויבת לקיים הליך תחרותי למינוי נציב שירות המדינה — זאת למרות שהחוק הקיים והפסיקה עד כה אינם מחייבים זאת במפורש.
דעת הרוב, שכתבו השופטים עמית פוגל ודפנה ברק־ארז, גובשה בניגוד לעמדה החריפה של השופט נעם סולברג, אשר הזהיר כי ההכרעה סותרת את לשון החוק ואת תקדימי הפסיקה. לדבריו, מדובר במהלך שמותח את גבולות התערבות הרשות השופטת באופן שמסכן את שיווי המשקל העדין שבין הרשויות.
השופט סולברג ביקר בחריפות את גישת היועצת המשפטית לממשלה, שלטענתו משנה את עמדותיה המשפטיות בהתאם למבנה הפוליטי המשתנה של הממשלה. גישה זו, לטענתו, פוגעת באמון הציבור בניטרליות המשפטית ומעלה חשש לשיקולים פוליטיים במסווה משפטי.
לדבריו, שינוי עמדה שנעשה לאחר עשור של פסיקה יציבה מעורר תהיות, במיוחד כאשר אין שינוי חוקתי או נסיבתי שמצדיק את ההיפוך המשפטי. יותר מכך, הוא התריע מפני המגמה המתרחבת שבה בג"ץ לא רק מפרש את החוק, אלא עוקף אותו או אף כותב אותו מחדש.
פסק הדין התקבל על רקע רגיש, שבו המתיחות בין הרשות המבצעת לרשות השופטת נמצאת בשיא. השיח הציבורי עוסק לא רק בהחלטה עצמה, אלא במה שהיא מסמלת — התעצמות הכוח השיפוטי מול הרשויות הנבחרות, והעמקת משבר האמון במוסדות המדינה.
מדהים. כתוב: שמותח את גבולות התערבות… באופן שמסכן…. מי קובע מתי זה בסדר למתוח ומתי זה מסכן? מי קובע מתי המתיחה סבירה? מי אישר לשופטים למתוח מתח כלשהו? סולברג אתה אמיתי? איך בוחרים אתכם? זה נראה כאילו אתם בוחרים את עצמכם ולכן כולכם הזויים. לא, לא יכול להיות.
Pretty! This has been a really wonderful post. Many thanks for providing these details.