המאבק סביב הרפורמה המשפטית מסרב לדעוך וממשיך להיות מתודלק על ידי התקשורת. לצד ההפגנות, אנו שומעים התבטאויות קשות ואפילו אלימות מצד משפטנים ואנשי אופוזיציה שמתנגדים נחרצות למהלך של השר יריב לוין.
עו"ד אלדד יניב התראיין לאלעזר שטורם והסביר את הדברים מנקודת מבטו.
"אין דמוקרטיה בלי אמון במערכת המשפט"
לדעת יניב, הרפורמה המשפטית נחוצה, במיוחד עכשיו. לפני שבוע פרסם המכון הישראלי לדמוקרטיה את הדו"ח השנתי על אמון הציבור במערכות הציבוריות בישראל, ובתי המשפט ממוקמים נמוך ברשימה.
יניב מדגיש את חשיבות האמון במערכת המשפט לכלל המגזרים והעמדות הפוליטיות ורואה בו בסיס לקיום הדמוקרטיה.
בעבר המצב לא היה כך ומערכת המשפט זכתה לאמון גבוה של כ-80%, בדומה לזה של צה"ל. יש לשאוף לחזור לרמות האמון הללו ולשם כך אין מנוס מביצוע שינויים.
עוד התייחס יניב לאמירות הקשות שנשמעו בשבועות האחרונים, ביניהן אמירתה של ח"כ אפרת רייטן ממפלגת העבודה אשר עדכנה שהיא "החלה לבנות צבא לקראת מלחמת האזרחים הצפויה".
יניב מדגיש את את המשמעות הרבה של מילים, במיוחד אחרי רצח רבין, וקורא לשקול אותן בזהירות.
לדבריו, הצדדים צריכים לתקשר ביניהם ולקיים דיון ענייני באמצעות הנשיא הרצוג שהציע עצמו כמתווך. עוד הוא טוען כי הקרבות המתנהלים לכאורה על הרפורמה המשפטית הם פוליטיים לחלוטין, וההפגנות נגד נתניהו היו ממשיכות להתקיים גם אם הוא היה נסוג מהרפורמה, מכיוון שאנשי האופוזיציה אינם מוכנים לקבל את ניצחונו בבחירות.
מהי הרפורמה הרצויה בעיני יניב? כזו המבוססת על הצעתה של ציפי לבני בתחילת העשור: פיצול תפקיד היועץ המשפטי מהפרקליטות ומהתובע הראשי, וכן שינוי הרכב הועדה למינוי שופטים. היא ניסתה בזמנו לפעול בנושא אך נתקלה בהתנגדות של אהרון ברק.
עוד תומך יניב בהצעתו של לפיד לחוקק את חוק יסוד החקיקה בפסקת ההתגברות – הצעה שהוצעה עוד בממשלת רבין ב-1975.
מהם הצעדים שיש לנקוט בועדה למינוי שופטים? כיצד יש לשמור על האיזון בין האופוזיציה לקואליציה?
צפו בראיון המלא.